Een ode aan het familievak
De Praktijk
Het leven zit vol keuzes, keuzes die je geacht wordt te maken en die je toekomst bepalen. Dit begint al op jonge leeftijd. Al op de middelbare school moet je een van de vier studieprofielen kiezen: techniek, gezondheid, economie of cultuur. Uiteindelijk slaag je en studeer je aan een opleiding waarvan je denkt dat die je beroepsveld voor de komende 50 jaar zal bepalen.
Het lijkt voor de meeste mensen vanzelfsprekend om na je studie te gaan werken in het vakgebied waarvoor je hebt gestudeerd. In feite wordt het gewoon van je verwacht. Deze stap is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er zijn genoeg afstuderende studenten met een leuke bijbaan, een goedlopend eigen bedrijf of een waardevol familieberoep, waardoor zij zich vaak schuldig voelen als ze er uberhaupt al aan denken om niet het beroep te kiezen waarvoor ze gestudeerd hebben. Dat laatste was bij mij ook het geval.
Ik repareer fietsen, net als de rest van mijn familie. Ik kom uit een familie van fietsenmakers. Lokale kleine fietsenmakers, actief in het dorpsleven. Waar naamsbekendheid komt van mond-tot-mondreclame in plaats van grote dure reclamecampagnes. Maar ik ben een creatief. Een creatieveling die klaar is voor de reclamewereld. Klaar voor een carrière. Tijdens mijn afstuderen werd ik achtervolgd door schuldgevoelens. Moest mijn familieberoep wijken voor de grote reclamewereld? Maak ik hierin wel de juiste keuze?
'De Praktijk - Een ode aan het familievak' is een interactieve film die de kijker meeneemt door mijn proces van afstuderen en het maken van de juiste keuzes die mijn toekomst bepalen. In de film zie je hoe de drie generaties van mijn fietsmakersfamilie een door mij ontworpen fiets in elkaar zetten. De fiets symboliseert het getal drie: drie spaken, drie kleuren, drie zitposities en drie versnellingen. Diezelfde fiets werd uiteindelijk een stilstaande, maar interactieve installatie, waarmee de film bekeken kon worden. De fiets was verbonden met een projector en door op te stappen en te trappen werd de film automatisch afgespeeld. Halverwege de film kreeg je de optie om het verhaal van generatie één, mijn grootvader, generatie twee, mijn oom, of generatie drie, mijn neefje, te bekijken. Hoe? Simpelweg door de fiets in een andere versnelling te zetten.
Met mijn werk wil ik mensen ervan overtuigen dat er geen verkeerde keuzes zijn na je studie. Of je nu kiest voor het beroep waarvoor je hebt gestudeerd, een familieberoep of een ander aantrekkelijk beroep. Je kunt er altijd voor kiezen om een ander pad te volgen. Het belangrijkste is dat je je op je plek voelt, waar dat ook is.
More work ⬇️
Jim van de Sande © 2024